סרטן וסוכר
מטופלים רבים שואלים אותי האם כדאי לי לצרוך פחות סוכר במטרה להפחית את הסיכון שלי לפתח סרטן?
בניגוד להשמנה, כבד שומני וסכרת שהתשובה היא מגובה במחקרים רבים ומאוד ברורה (כן!!!). לגבי סרטן לא הייתה תשובה חד משמעית בשל מיעוט מחקרים ולמרות שבאופן אינטואיטיבי נראה כי יש קשר היות ותאי סרטן משתמשים בסוכר כמקור אנרגיה עיקרי, מחקרים אפידמיולוגים לא תמכו בטענה זו. לשם כך בוצע מחקר תצפיתי בצרפת שבחן את הקשר בין צריכת סוכר להתפתחות סרטן.
כידוע, המלצות בריאות הציבור והנחיות התזונה של ארגון הבריאות העולמי הן להגביל את צריכת הסוכר (מוספים וטבעיים) לעד 5% מהקלוריות, יחד עם זאת, צריכת הסוכר עודנה מופרזת במדינות רבות. לדוגמא, בארצות הברית, 13% מהקלוריות מגיעות מסוכר ובצרפת, 11%. יתרה מכך, אצל כחמישית מהמבוגרים צריכת הסוכר מגיעה למעל 100 גר' סוכר ליום.
מחקר זה, NutriNet-Santé התפרסם לפני כארבעה חודשים בAmerican journal of clinical nutrition- במחקר זה השתתפו כ101000 איש מרחבי צרפת, בגילאי 18-72, עם גישה לאינטרנט. הם גויסו ברציפות מאז מאי 2009 כאשר המשתתפים יוצרים חשבון באתר המחקר. ומקבלים שאלון מקוון אחד לחודש לאיסוף מידע.
קו הבסיס הוגדר כזמן בו השלימו מערך של 5 שאלונים על מאפיינים דמוגרפיים, סוציואקונומיים ואורח חיים כגון: מין, תאריך לידה, רמת חינוך, עיסוק, מצב עישון ומספר ילדים. נתונים אנתרופומטריים (גובה, משקל), מצב בריאותי למשל, היסטוריה אישית ומשפחתית של מחלות, גיל המעבר, שימוש בסמים, גלולות למניעת הריון ושימוש בטיפול הורמונלי לגיל המעבר כמו גם פעילות גופנית וצריכת תזונתית.
בתחילת המחקר ובכל 6 חודשים השלימו המשתתפים סדרה של 3 יומני אכילה אקראיים במשך שבועיים של 24 שעות (יומיים באמצע השבוע ועוד יום בסוף השבוע) המשתתפים דיווחו על כל המזונות והמשקאות שצרכו בשלושת הארוחות העיקריות ובארוחות נוספות. גודל המנות נאמד על ידי המשתתפים באמצעות צילומים מאומתים או בעזרת כלי מדידה. המעקב נמשך כשש שנים.
יומני האכילה נותחו ונבדקו סך הסוכרים המוספים וסוגיהם: גלוקוז, פרוקטוז, גלקטוז, מלטוז, לקטוז וסוכרוז. מדדי הבריאות של המשתתפים נכתבו בעת ההרשמה והוערכו מחדש כל שישה חודשים על ידי שאלון בדיקה. אך בכל זמן שהוא במידה וחל שינוי במצבם הרפואי היה ניתן לדווח לצוות המחקר. כל מקרה סרטן שדווח נבדק על ידי צוות מומחים והתבסס על דיווחים רפואיים שנאספו מהמשתתפים, מרופאיהם ו / או מבתי החולים על מנת לאשר את מקרה וסוג הסרטן. כמו כן למחקר NutriNet-Santé הייתה גישה גם למאגרי מידע ממערכת נתוני הבריאות הלאומית על מנת למנוע הטיית דיווח של מקרי סרטן שלא דווחו. בסך הכל, 2503 מקרים של סרטן אירוע התרחשו במהלך המעקב, כולל 783 סרטן השד (324 לפני גיל המעבר ו- 459 לאחר גיל המעבר), 323 סרטן הערמונית, 182 סרטן המעי הגס, 122 סרטן הריאות ו- 1312 סרטן הקשורים להשמנת יתר.
נמצא כי צריכת הסוכר הייתה קשורה לסיכון מוגבר לסרטן. ככל הנראה קשר זה הושפע מהעלייה בסיכון לסרטן השד בקרב נשים לפני גיל המעבר. הוא נשאר משמעותי גם כאשר הובא בחשבון העלייה במשקל במהלך המעקב. באופן ספציפי יותר, סוכרים, סוכרים חופשיים, סוכרוז וסוכרים ממשקאות ממותקים, מוצרי חלב וקינוחים על בסיס חלב נקשרו בסיכון מוגבר לסרטן השד. לא נצפה קשר עם מקורות וסוגים אחרים של סוכר או לסרטנים אחרים.
מסקנה אישית, כבר ידוע שצריכת יתר של סוכר קשורה לתחלואים רבים כך שאנחנו לא באמת צריכים עוד מחקר שיראה קשר בין סוכר לסרטן על מנת לדעת שכדאי להפחית ככל הניתן. אבל היום, כשמטופל ישאל אותי, כדאי לי להפחית סוכר כדי להגן על עצמי מסרטן, התשובה שלי תהיה כן, זה בוודאי לא יזיק לך.
מתוך Debras C, Chazelas E, Srour B, Kesse-Guyot E, Julia C, Zelek L, Agaësse C, Druesne-Pecollo N, Galan P, Hercberg S, Latino-Martel P, Deschasaux M, Touvier M. Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. Am J Clin Nutr. 2020 Nov 11;112(5):1267-1279. doi: