top of page

​פטריות מרפא  וסרטן

עולם הרפואה המערבית מגלה עניין גובר בפטריות רפואיות, שהיו בשימוש ברפואה המסורתית במזרח אסיה במשך אלפי שנים. המחקר המדעי המודרני מספק תימוכין לתועלת אפשרית בטיפול במגוון מצבים רפואיים, ובמיוחד בתחום האונקולוגיה.

 

חומרים פעילים מרכזיים הפטריות הרפואיות מכילות מגוון רחב של חומרים פעילים, כאשר הבולטים ביניהם הם הבטא-גלוקנים - פוליסכרידים המצויים בדופן התא של הפטריות. מחקרים מראים כי חומרים אלו מסוגלים להפעיל את המערכת החיסונית ולתמוך בפעילות נוגדת סרטן. בנוסף, נמצאו בפטריות טריטרפנים, לקטינים וחומרים פעילים נוספים התורמים לפעילותן האנטי-סרטנית.

 

פטריות מרכזיות ופעילותן המוכחת במחקר

 

שיטאקי (Lentinula edodes) במחקרים קליניים נמצא כי הלנטינן, המרכיב הפעיל העיקרי בפטריית השיטאקי, משפר את תוצאות הטיפול בחולי סרטן קיבה מתקדם. מחקר שכלל 74 מטופלים הראה שילוב של לנטינן עם כימותרפיה הביא להארכת משך ההישרדות הכללית ולשיפור באיכות החיים. בנוסף, נצפתה הפחתה בתופעות הלוואי של הכימותרפיה.

ריישי (Ganoderma lucidum) מחקר קליני מבוקר שנערך בקרב 48 חולות סרטן שד תחת טיפול הורמונלי הראה כי נטילת תמצית ריישי במשך 4 שבועות שיפרה משמעותית את העייפות הקשורה לסרטן, הפחיתה חרדה ודיכאון, ושיפרה את איכות החיים הכללית. המחקר הראה גם שינויים חיוביים בפרופיל הציטוקינים בדם המטופלות.

 

מאיטאקה (Grifola frondosa) מחקר פאזה I/II שכלל 34 נשים עם סרטן שד בדק את השפעת תמצית המאיטאקה על המערכת החיסונית. התוצאות הראו עלייה בפעילות תאי NK והגברת ייצור ציטוקינים חיוניים כמו IL-2 ו-TNF-alpha.

 

קוריולוס (Coriolus versicolor) מטא-אנליזה של מחקרים קליניים הראתה כי שילוב של תמצית קוריולוס עם טיפול כימותרפי הביא לשיפור של 9% בהישרדות לחמש שנים בקרב חולי סרטן שד, קיבה ומעי גס. 

 

 מנגנוננים אפשריים: 

 הפטריות הרפואיות פועלות במספר מנגנונים להגברת התגובה החיסונית נגד תאי הסרטן. הן מעודדות את פעילותם של תאי NK, מגבירות ייצור ציטוקינים, ומשפרות את תפקודם של תאי T ו-B. בנוסף, הן מגבירות את פעילות המקרופאגים ותאים דנדריטיים. 

 

בנוסף במחקרי מעבדה נמצא כי תמציות של הפטריות הנ"ל הפעילו גם עיכוב חלוקה תאית, עידוד אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנת), עיכוב אנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים), והפחתת יכולת הגרורות.

 

שימוש של פטריות בשילוב של הטיפול האנטי סרטני תרם להפחתת תופעות לוואי, ושיפור התגובה החיסונית הכללית של המטופל.

 

למרות התוצאות המבטיחות, חשוב להדגיש כי השימוש בפטריות רפואיות צריך להיעשות תחת הנחיה רפואית מקצועית ובשילוב עם הטיפול הקונבנציונלי המקובל. המחקר בתחום ממשיך להתפתח, עם מחקרים קליניים חדשים הבוחנים את היעילות של פטריות רפואיות בסוגי סרטן שונים ובשילובים טיפוליים מגוונים. 

מקורות:

  1. Ina K, et al. (2013). The use of lentinan for treating gastric cancer. Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, 13, 681-688.

  2. Panda SK, et al. (2022). Anticancer Activities of Mushrooms: A Neglected Source for Drug Discovery. Pharmaceuticals, 15, 176.

  3. Gariboldi MB, et al. (2023). Anti-Cancer Potential of Edible/Medicinal Mushrooms in Breast Cancer. International Journal of Molecular Sciences, 24, 10120.

  4. Wang M, et al. (2024). β-glucan: a potent adjuvant in immunotherapy for digestive tract tumors. Frontiers in Immunology, 15, 1424261.

bottom of page